KİŞİSEL BLOG

Kadınların izinsiz fotoğraf çekimi

E-ticaretin en önemli adımlarından biri de sizlere geniş yelpazeli müşteriye ulaşma hizmeti sunan alışveriş siteleri bulunuyor. Bu alışveriş sitelerinden birçok farklı firmayı tercih edebilirsiniz, Türkiye’de en popüler olanlardan bir tanesi de Trendyol. Peki Trendyol’da mağaza nasıl açılır, hangi evraklar gereklidir, mağaza açma ücreti ne kadardır, başvuru şartları nelerdir?

 

Trendyol nedir, nasıl çalışır?

 

2010 yılında kurulan Trendyol, Türkiye’de en popüler kullanılan alışveriş sitelerinden biridir, alışveriş yapanlar için güvenilir ve kolay iade sebebiyle de çok fazla tercih edilmektedir. Trendyol’da mağaza açan işletmelerin satışlarını arttırdığı gözle görülür bir gerçektir. Uzun süre uğraşarak ulaşamayacağınız müşteri portföyüne Trendyol’un varolan portföyüyle ulaşmanız çok daha kolay olacaktır.

 

Trendyol’da nasıl mağaza açılır?

 

35 milyondan fazla ziyaretçisi bulunan Trendyol sizlere sanal ortamdan satış yapma olanağı sağlıyor, satış yapabilmek için ürün çeşitliliğiniz, kaliteli ürünler ve uygun fiyat çok önemlidir. Trendyol, e-ticaret girişimcilerinin tümüne açıktır fakat mağaza açmak için internet üzerinden satış yapmak ticari bir faaliyet olduğu için sürecin resmî bir şekilde kayıt altına alınması ve doğan vergilerin ödenmesi gerekir. Bu nedenle Trendyol mağaza açabilmek için anonim şirketi, limited şirketi ya da şahıs şirketi sahibi olma zorunluluğunuz vardır. Şirket kuruluşu ile vergi mükellefi olup bu bilgiler ile Trendyol'da satıcı olarak kaydınızı yapabilirsiniz. Dolayısıyla bireysel kullanıcıların mağaza açabilmeleri söz konusu değildir.

 

Trendyol’a mağaza açmaya nereden başlamalıyım?

 

Yukarıda bahsettiğim gibi mutlaka bir şirketiniz olmalı, eğer şirketiniz varsa Trendyol Satıcı Başvuru Formu’nu doldurarak işe başlayabilirsiniz. Başvuru formundan sonra kaydınızı gerçekleştirip belirtilen adrese gerekli evrakları kargoyla göndermeniz gerekiyor. Başvuru onayının ardından açılan panel üzerinden ürünler platforma yüklenir ve mağazanız açılmış olur. Eğer e-ticarete yeni başlıyorsanız, bir müşteri kitlesi oluşturmak amacıyla Trendyol’da mağaza açabilirsiniz. İnternetten satış yapmak adına e-ticaret sitesi kurmak istemiyorsanız, Türkiye’nin her noktasındaki potansiyel müşterilere Trendyol aracılığıyla satış yapabilirsiniz.

Trendyol’da mağaza açmak için gerekli evraklar nelerdir?

Trendyol’a başvurunuzu yaptıktan sonra size iletilen kargo adresine aşağıdaki evrakları göndermeniz gerekiyor.

Islak imzalı satış sözleşmesi

İmza sirküleri

Faaliyet belgesi

Ticaret Sicil Gazetesi kaydı

Şirket ticaret unvanı

Şirket türü

Vergi kimlik numarası

Ticari sicil numarası

Satış yapılacak kategori

 

Trendyol’da mağaza açmanın bütçesi nedir?

 

Trendyol mağaza açma ücreti, mağaza kira bedeli, pazarlama ücreti ya da müşteri hizmetleri bedeli gibi ödemeler talep etmez. Başvuru yapmak ve mağaza açmak ücretsizdir. Fakat ürün satışlarından sektör bazlı değişen oranlarda komisyon tahsilatı yapılır.

 

Trendyol’da komisyon oranları ne kadar?

 

Trendyol, gelirini mağaza sahiplerinden aldığı komisyonlarla sağlar. Yani her sattığınız üründen belirli bir yüzdeyi Trendyol’a ödersiniz. Her kategori ve ürün grubu için farklı bir komisyon oranı uygulanır. Bu nedenle mağaza açmadan önce komisyon oranları hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda vardır.

Trendyol’un ana kategorilerindeki komisyon oranı aralıkları şu şekildedir:

Ana Kategori Komisyon Oranları

Aksesuar : %5  ile %30 arası

Çocuk : %12  ile  %18 arası

Spor : %12  ile %20 arası

Elektronik : %5 ile %30 arası

Giyim : %25 - %30 arası

Kozmetik :  %15 - %20 arası

Süpermarket: %15 ile %20 arası

Ev & Yaşam : %10  ile %30 arası

 

Trendyol’da fatura ve vergi sistemi nasıl işliyor?

 

Fatura Süreci

Trendyol mağazanızdan yaptığınız satışlar için fatura sürecini satıcı paneli üzerinden yönetebilirsiniz. Düzenlenen e-faturada sipariş numarası, alıcı bilgileri, fatura adresi, satış tutarı gibi bilgiler yer almalıdır. Ürünlerin kargolanacağı adres ile fatura adresi farklı girilmiş ise fatura, fatura adresine gönderilmelidir. Ayrıca kargo paketinde de fatura ya da sevk irsaliyesi olmalıdır. Bu belge, detayları üçüncü kişiler tarafından okunmaması için kutunun içerisine yerleştirilmelidir. İadelerde ise gider pusulası düzenlenmelidir.

Vergi Süreci

Vergi mükellefi olmak için kurduğunuz şirket adına bir mağaza açarsınız ve yaptığınız her satış için fatura kesersiniz. Kestiğiniz faturalar, ne kadar gelir elde ettiğinizi gösterir ve vergilendirme de bu doğrultuda yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen uygulamalar doğrultusunda Gelir Vergisi, KDV gibi vergiler ödemeniz gerekir. Bu işlemler için bir muhasebeci ile çalışmanızda fayda vardır. Umarım faydalı olmuştur, her türlü soru ve görüşünüz için bana maille ulaşabilirsiniz. Anlık hitiniz yüksek, keyfiniz bol olsun. Sevgiler

Trendyol’da mağaza nasıl açılır?