KİŞİSEL BLOG

Kadınların izinsiz fotoğraf çekimi

Bir marka oluşturmak için yıllarınızı veriyorsunuz, elinizdeki belki tüm sermayeyi koyuyorsunuz son kurşununuzla bir şeyler yapmak için büyük çabalar harcıyorsunuz. İnsanız hepimizin hataları olabilir bir hata yapıyorsunuz, belki bir çalışanınız hata yapıyor. Belki hiçbir hata yapmıyorsunuz rakipleriniz trollerle sizi karalamaya çalışıyor. Sosyal medyada galeyana gelen diğer kullanıcılarla da adınıza bir boykot başlıyor. Peki sosyal medya boykotları markaları nasıl etkiliyor?

 

Sosyal medyadaki milyonlarca kullanıcının markanın içeriğiyle etkileşim kurma yeteneği nedeniyle paylaşımların izlenmesi ve kontrol edilmesi imkansız… Ama şu gerçeği unutmamak gerekiyor ki burada boykot başlatan genel olarak markanın ürününü kullanan çok az müşteridir.

 

Sosyal medyada gündem çabuk değişir

Bu sebeple de genel olarak markalar satışta çok fazla kayıp yaşamaz, çünkü asıl kullanıcılar zaten markayı bilirler ve bu tarz boykotlardan etkilenmezler. Burada etkilenen kesim markayı tanımayan ya da tanıyıp kullanmayan kesimlerdir. Zaten bu tarz boykotlar çok uzun sürmeden de unutulur gider. Aslında bu durum sadece boykotlar için değil birçok konu için geçerlidir.

Haksızlığa uğramış bir kadın çalışan hakkında birden tüm sosyal medya hesaplarında destek mesajları yayınlanır ve ertesi gün gündem değişir. Sonrasında kimse o çalışanla ilgili ne olduğunu merak etmez ve sorgulamaz çünkü bu tepkiler genel olarak anlık verilir.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Zara unutuldu…

Mesela geçtiğimiz günlerde ekmek vb yiyeceklerle katalog çekimi gerçekleştiren Zara’ya büyük tepkiler verildi. Boykot edildi, binlerce twitt atıldı. Bugün gidip Zara mağazalarına bakın kasalarda hala uzun kuyruklar var. Çünkü konu çoktan unutuldu… İtibarı 1 hafta zedelenen Zara’nın satış yüzdesinde çok fazla düşüş olduğunu sanmıyorum. Her kampanyanın başlangıcında, iletişimciler kendilerine şu gibi sorular sormalıdır: “Şirketin kampanyası sosyal açıdan hassas bir konuya mı değiniyor, eğer öyleyse, şirketin genel mesajları ve eylemleri bu pozisyonla uyumlu mu?”

 

Sosyal medyada boykotları nasıl yönetebilirsiniz?

Sosyal medya boykotları yönetmek için çok güçlü bir departmanınız olmalı. Geniş bakış açısına sahip herhangi bir durumu 3 adım önceden görebilen zeki, detaylara önem veren departman ‘Halkla İlişkiler, kurumsal iletişim ve PR’ bazen tüm adımları önceden hesap edersiniz ama art niyetler siz ne yaparsanız yapın bir şekilde açık bulup bir yerden vurmayı başarır. Burada da halkla ilişkiler departmanınızın krizi nasıl yönettiği önemlidir. Bu tarz boykotlara verilecek yanıtlar ya sizi kurtarır ya da batırır. Burada denge çok önemlidir, sessiz kalmak ya da aşırı korumacı davranmak hiçbir işe yaramaz, aksine işleri daha da çıkılmaz hale sokabilir. Konuya çok iyi takla attırıp bambaşka bir noktadan gönülleri fethetmek gerekir.

Yukarıda bahsettiğim departman çalışanları tüketicileri etkileyecek en son siyasi ve sosyal sorunlardan haberdar olmalıdır, geleneksel ve sosyal medyayı düzenli olarak izleyerek şirketi boykot hedefi haline getirecek her konudan kaçınmalıdır. Tekrar Zara üzerinden örneklendirmek gerekirse dünyada büyük bir ekonomik kriz var, pandeminin ardından birçok kişi ekonomik olarak kendini toparlayamadı, bir tarafta savaş var, savaşta çocuklar aç kalıyor hayatlarını kaybediyor. Diğer tarafta dini inancı gereği ekmeği nimet olarak kabul eden Müslümanlar var. Müslümanların kırmızı çizgisi olan nimeti ayaklar altına alarak fotoğraflamak tüm insanlığın ayıplayacağı ve asla tahammül edemeyeceği bir durum. Burada siyasi, sosyal gündem ve gelenekler hiçe sayılmış… Yani kurumsal iletişim departmanının dikkat etmesi gereken 3 kriter de hiçe sayılmış.

Aslında ne yapılmaması gerekiyoru konuşsaydık sadece bu kampanyayı örnek göstermek yeterli olurdu. Bir kampanya planladığınızda önünüze bu kataloğu alın ve neleri yapmamanız gerektiğini not edin.

 

Kriz anında plan yapılır mı?

Krizi yönetmek için en yanlış zaman kriz anıdır… Krizi yönetmek için mutlaka öncesinde A, B, C, D, E planlarınız olmalı üzerinde uzun uzun düşünülmüş planlar olmalı ki kriz anında stresle işi daha da batırmayın. Mutlaka her kriz birbirinden çok farklı olacaktır ama genel bir şablon elinizde hazır olmalıdır. Mesela bu durumlarda sözcülük yapacak bir kurban seçilmeli… Doğru ve düzgün konuşabilen, hazır cevap, ortamı hızlıca analiz edip güzel yönlendirme yapabilecek bir yönetici olmalıdır.

Sosyal medyada boykot ediliyorum ne yapabilirim?