Sanallaştırma denildiğinde akla ilk gelecek olan kaynak tasarrufu, daha az sunucu kullanımı, iş yüklerinin geliştirilmesi, daha az enerji tüketilmesi, altyapı maliyetlerinin ve bakım ihtiyacının azalmasıdır. Bu şekilde şirketler hem maddi hem de manevi olarak kazanç sağlarlar. Peki sanallaştırma nedir, nasıl yapılır?
Sanallaştırma nedir, nasıl yapılır?
Sanallaştırma, fiziksel bir bilgi işlem ortamının sanal olarak oluşturulmasıdır, çoğu zaman donanımlar, işletim sistemleri, depolama cihazları ve daha fazlasının bilgisayar tarafından oluşturulan sürümlerini içerir. Böylece bir fiziksel bilgisayar veya sunucuyu birçok sanal makineye bölmek mümkün olur. Dört ana sanallaştırma kategorisi bulunuyor.
- Masaüstü ve Dizüstü Sanallaştırma (Desktop & Laptop Virtualization): Tek bir merkezi sunucunun bireyselleştirilmiş masaüstleri sunup yönetmesine olanak tanıyan masaüstü sanallaştırması.
- Ağ Sanallaştırma (Network Virtualization): Ağ bant genişliğinin bağımsız kanallara bölünüp bu kanalların belirli sunucu veya cihazlara atanmasını sağlamak üzere tasarlanan ağ sanallaştırması.
- Uygulama Sanallaştırma (Application Virtualization): Uygulamaları donanımdan ve işletim sisteminden ayıran yazılım sanallaştırması.
- Depolama Sanallaştırma (Storage Virtualization): Çeşitli ağ depolama kaynaklarını birden çok kullanıcının erişebilmesi amacıyla tek bir depolama cihazı şeklinde birleştiren depolama sanallaştırması.
Sanallaştırmanın faydaları nelerdir?
Unutmayın ki, fiziksel makineden sanallaştırmaya geçtiğinizde aşağıdaki faydaları göreceksiniz hem paranız cebinizde kalacak hem sistemlerinizi çok daha sağlıklı şekilde kontrol edebileceksiniz.
Veri merkezi ölçeklendirme, raporlama, optimizasyon, yük dengeleme ve esneklik gibi konularda fayda sağlar,
Veri merkezinde ihtiyaç duyulan fiziksel ekipmanların sayısını azaltır,
Daha az fiziksel ekipman ile hizmet verebilmesi iklimlendirme ve enerji tasarrufundan da büyük oranda kazanç sağlar,
Sistem kaynaklarının yüksek verimlilikle kullanılmasını sağlar. Gereksiz kaynak kullanılmasını engeller,
Gereksiz yatırımların yapılmasını engeller, yapılan yatırımların tam anlamıyla kullanılmasını sağlar,
İhtiyaç halinde çok hızlı şekilde sunucu ve depolama kaynağı oluşturulmasına imkan sağlar,
Donanım maliyetlerini önemli oranda düşürür,
Yönetim kolaylığı sağlar. Bir noktadan birden çok sunucu ve diğer bileşenlerin yönetilmesini ve izlenmesini sağlar. Bu sayede gereksiz iş gücü kaybını engeller,
İş sürekliliği konusunda çok önemli rol oynar,
Yüksek oranda konsolidasyon yapılabilmesi veri merkezinin daha çevreci olmasını sağlar.
Siz de fiziksel makinelerinizi sanallaştırırsanız şirket olarak büyük faydalarını göreceksiniz, maddi olarak kara geçmenin mümkün olduğu sanallaştırma sistemlerine geçiş için her türlü desteği vermeyi isterim. Umarım faydalı olmuştur, her türlü soru ve görüşünüz için bana maille ulaşabilirsiniz. Anlık hitiniz yüksek, keyfiniz bol olsun.
Sevgiler